W klasie pierwszej zostały przeprowadzone zajęcia dotyczących zdrowego żywienia. Dzieci po wysłuchaniu tekstu informacyjnego (omawiającego te zagadnienia), ustaliły wspólnie z nauczycielem jakie są zasady racjonalnego i zdrowego odżywiania się. Uczniowie dowiedzieli się, jakie produkty powinny znaleźć się na ,,talerzu zdrowego odżywiania” oraz co zawiera i o czym informuje nas ,,piramida żywienia”. Dzieci potrafią podzielić produkty na poszczególne grupy i podać przykłady produktów z każdej grupy. Dzieci dowiedziały się także ile posiłków i w jakich porach powinny codziennie spożywać. Podkreślono także rolę picia odpowiedniej ilości wody dla naszego zdrowia i dobrego samopoczucia.
Uczniowie podczas zajęć zintegrowanych podjęli się wykonania wielu zadań : kolorowali piramidę żywienia, tworzyli nazwy produktów z rozsypanek literowych, przyporządkowywali produkty spożywcze do poszczególnych grup, podawali jakie produkty powstają z mleka. Na zajęciach z edukacji technicznej samodzielnie przygotowali smaczną sałatkę owocową. Przed jej wykonaniem zostały przypomniane zasady bezpiecznego i higienicznego przygotowywania posiłków. Głównym celem przeprowadzonych zajęć było wykształcenie u dzieci postaw prozdrowotnych poprzez uczenie ich zasad zdrowego odżywiania oraz przekazywanie wiedzy na temat produktów służących zdrowiu i produktów dla zdrowia szkodliwych. Ważnym celem było również uświadomienie związku pomiędzy żywieniem, a występowaniem wielu chorób oraz podkreślenie roli codziennej aktywności fizycznej w profilaktyce zdrowotnej.