W klasie pierwszej zostały przeprowadzone zajęcia dotyczących zdrowego żywienia. Dzieci po wysłuchaniu tekstu informacyjnego (omawiającego te zagadnienia), ustaliły wspólnie z nauczycielem jakie są zasady racjonalnego i zdrowego odżywiania się. Uczniowie dowiedzieli się, jakie produkty powinny  znaleźć się na ,,talerzu zdrowego odżywiania” oraz co zawiera i o czym informuje nas ,,piramida żywienia”. Dzieci potrafią podzielić produkty na poszczególne grupy i podać przykłady  produktów z każdej grupy. Dzieci dowiedziały się także  ile posiłków i w jakich porach powinny codziennie spożywać.  Podkreślono także rolę picia odpowiedniej ilości wody dla  naszego zdrowia i dobrego samopoczucia.                          

Uczniowie podczas zajęć zintegrowanych podjęli się wykonania wielu zadań : kolorowali piramidę żywienia, tworzyli nazwy produktów z rozsypanek literowych, przyporządkowywali produkty spożywcze do poszczególnych grup, podawali jakie produkty powstają z mleka. Na zajęciach z edukacji technicznej samodzielnie przygotowali smaczną sałatkę owocową. Przed jej wykonaniem zostały przypomniane zasady bezpiecznego i higienicznego przygotowywania posiłków.  Głównym celem przeprowadzonych zajęć było wykształcenie u dzieci postaw prozdrowotnych poprzez uczenie ich zasad zdrowego odżywiania oraz przekazywanie wiedzy na temat produktów służących zdrowiu i produktów dla zdrowia szkodliwych. Ważnym celem było również uświadomienie związku pomiędzy żywieniem, a występowaniem wielu chorób  oraz podkreślenie roli codziennej aktywności fizycznej w profilaktyce zdrowotnej.

Kategorie: Wydarzenia