Ustanowienie Dnia Pszczół zainicjowała Organizacja Narodów Zjednoczonych. Po raz pierwszy święto to obchodzono w 2008 roku. Podejmowane działania  związane ze świętem pszczół mają na celu uświadomienie ludziom jak ważną rolę w ekosystemie pełnią pszczoły, a więc charakter edukacyjny. Szacuje się, że pszczoły zapewniają produkcję ⅓ żywności na całym świecie. Owady te zapylają aż 77%  gatunków roślin dziko rosnących oraz roślin, z których wytwarzane są produkty spożywcze, które są pożywieniem dla ludzi i zwierząt hodowlanych.

W przeddzień dnia pszczół, 19 maja członkowie Klubu Ekologa wraz  z opiekunem wykonali na korytarzu gazetkę tematyczną o tych owadach. Zamieszczone zostały na niej informacje o życiu, zwyczajach i roli pszczół w przyrodzie. Opisane zostały również róże rodzaje miodów i produkty przez nie wytwarzane oraz ich wartości odżywcze i lecznicze.

 W związku z obchodami tego święta, w klasie drugiej zostały przeprowadzone zajęcia, podczas których uczniowie dowiedzieli się jak wygląda życie w ulu. Już wiedzą  jakie mamy produkty wytwarzane przez pszczoły oraz na co można je stosować. Poznały także na czym polega ciężka, ale przyjemna praca pszczelarza .

Dzieci dowiedziały się  jaka jest  rola owadów w przyrodzie i jak możemy im pomóc. Podczas zajęć oglądały przyniesione przez wychowawcę produkty pszczele: pierzgę, pyłek pszczeli, propolis, wosk pszczeli oraz różne rodzaje miodu. Miały również okazję popróbować, jak smakuje prawdziwy i naturalny miód przyniesiony prosto z ula od pszczelarza.

Kategorie: Wydarzenia