W roku szkolnym 2022/23 na zajęciach zintegrowanych w klasie pierwszej realizujemy innowacje pedagogiczną ,, Zdrowy posiłek”. Celem tej innowacji jest wpajanie od najmłodszych lat zdrowego stylu życia , umiejętności samodzielnego przygotowywania posiłków, nakrywania do stołu, poznanie zasad kulturalnego zachowania się przy stole , poznanie produktów zdrowych, bogatych w wartości odżywcze, itp.

Zajęcia inspirowane inscenizacją ,, Śniadanie Grzesia „

,, Nie wybrzydza się przy stole, bo to bardzo brzydko !

Kiedy jemy i pijemy, nigdy nie skaczemy !

Kiedy jemy i pijemy, nigdy nie mlaszczemy!

Kto powoli kęsy żuje, ten się lepiej czuje !

I jedzenie oraz picie bardziej mu smakuje ! ” 

Tych zasad nauczyły się pierwszaki na zajęciach o zdrowych posiłkach.

,, Małe kuchareczki” — w kuchni strój jest ważny

Wspólnie przygotowane kolorowe kanapki były pyszne

 Porady jak zachowywać się przy stole – nie tylko dla dzieci.

1. Sztućców używaj w kolejności od zewnątrz do wewnątrz

To chyba najbardziej praktyczna porada dotycząca tego jak zachowywać się przy stole. Jeśli zdarzy Ci się sytuacja, w której nie wiesz, jakich sztućców używać do kolejnego posiłku, idź za zasadą kolejności. Co to oznacza? Dania powinny być podawane w takiej kolejności, w jakiej sztućce ułożone są na stole: od zewnątrz do wewnątrz. Jeśli nadal coś Ci się nie zgadza, wybierz klasyczne sztućce, czyli te, które najlepiej znasz. Żaden dobrze wychowany człowiek nie zwróci Ci uwagi.

2. Łokcie ze stołu. Zawsze

Staraj się wyrobić w sobie nawyk trzymania łokci poza stołem. Wiem, że na początku może być to trudne, jednak staraj się kontrolować swoje ciało. O stół opieraj wyłącznie nadgarstki. Gdy jesz i łyżka lub widelec wędruje do ust, łokieć powinien podążać razem z nią, Jeśli obawiasz się, że przez brak podparcia zawartość łyżki lub widelca spadnie, bierz po prostu mniejsze porcje.

3. Nie odmawiaj próbowania potraw

Jeśli gospodarz częstuje Cię jakąś potrawą, nie wypada Ci odmówić. Kucharz włożył wiele pracy w to, by przygotować smaczny posiłek. Weź po prostu niewielką porcję, która, nawet jeśli będzie niesmaczna, nie sprawi Ci dużego problemu. Wyjątkiem są potrawy, których nie jadasz z przyczyn ideologicznych (np. mięso lub nabiał) lub zdrowotnych (np. gluten lub laktoza). O takiej sytuacji powinnaś jednak poinformować gospodarza. Dobrym sposobem jest przyniesienie czegoś ze sobą w formie kulinarnego podarunku – będziesz mógł opowiedzieć coś o sobie i na pewno nie umrzesz z głodu.

4. Nie namawiaj do jedzenia

W dobrym tonie jest częstowanie gości, jednak usilne namawianie ich do jedzenia jest niegrzeczne. Jeśli jesteś gospodarzem nie pilnuj talerzy wszystkich i nie powtarzaj co chwilę „dlaczego nic nie jesz?”. Gdy goście zgłodnieją, na pewno sami się poczęstują. Twoje naleganie może ich wprawić w zakłopotanie, co będzie przyczyną wcześniejszego zakończenia wizyty.

5. Talerz przechylaj w stronę od siebie, a nie do siebie

Jeśli zupa, którą jesz, smakuje Ci tak bardzo, że nie możesz zmarnować ani kropli, talerz delikatnie odchyl od siebie. Jeśli jednak możesz, nie rób tego w ogóle – nie jest to szczególnie eleganckie.

6. Noża używaj tylko do krojenia mięs

Noża podczas jedzenia używamy wyłącznie do krojenia twardych mięs. Nie próbuj kroić nim ziemniaków lub makaronu – do podzielenia ich na mniejsze kawałki używaj widelca. Jeśli podano rybę, otrzymasz specjalny nóż, który też nie służy do krojenia. Nożem do ryb wyjmuje się ości. Jeśli nie podano noża do ryb, poproś o drugi widelec.

7. Nigdy nie zostawiaj resztek na talerzu

Marnowanie jedzenia jest złe i niegrzeczne. Nie nakładaj na talerz porcji, których możesz nie być w stanie zjeść. Lepiej nałożyć mniej, a później poprosić o dokładkę. Z tym jednak również ostrożnie – zbytnie łakomstwo nie jest w towarzystwie dobrze postrzegane.

8. Nie grzeb w potrawie – wybieraj kawałek, który jest najbliżej Ciebie

Jeśli kawałek ciasta, które się do ciebie uśmiecha jest zupełnie z drugiej strony patery, przykro mi, ale nie jest Ci on pisany. Nigdy nie grzeb w naczyniu i nie wybieraj kawałków, które znajdują się z drugiej strony. Niedopuszczalnym jest również dotykanie potraw znajdujących się na stole widelcem używanym do spożywania posiłku.

9. Nie dmuchaj na jedzenie – poczekaj, aż wystygnie

Jeśli zupa jest zbyt gorąca, poczekaj. Nie dmuchaj próbując ją ostudzić. To mogło być zabawne w przedszkolu, ale w dorosłym życiu już nie przystoi.

10. Jeśli znajdziesz w potrawie włos, czy skorupkę z jajka, dyskretnie odłóż ją na talerz

Gospodyni lub gospodarz przygotowując dania daje z siebie wszystko. Każdemu może zdarzyć się małe uchybienie, więc nie rób afery. Niepożądanego gościa odłóż na bok jak gdyby nigdy nic. Nigdy nie zwracaj na to uwagi – pani domu będzie przykro.

11. Widelec do ust, a nie usta do widelca

Przy stole siedź prosto i nie nachylaj się nad talerzem. To jedzenie ma trafiać do Twoich ust, a nie usta do talerza. Jedząc zupę pamiętaj też, że nigdy nie należy jeść bokiem łyżki.

12. Nie rozpoczynaj jedzenia, jeśli wszyscy nie otrzymali jeszcze swojego posiłku

Poczekaj, aż wszyscy dostaną swoje danie, a serwująca je osoba usiądzie do stołu. Jeśli zaczniesz jeść wcześniej, wcześniej też skończysz i najzwyczajniej w świecie będziesz się nudziła.

13. O tym, że zaczynamy jeść informuje gospodyni

To gospodyni podaje dania i to ona daje sygnał temu, że można jeść. Nie musi to być werbalny komunikat – wystarczy gest, który zachęci gości do próbowania potraw.

14. Nie przyprawiaj dania przed jego spróbowaniem

To bardzo popularne i bardzo niegrzeczne zachowanie. Przyprawianie potraw jeszcze przez ich spróbowaniem świadczy o braku zaufania do kulinarnych zdolności kucharza. Nie proś też o przyprawy, których nie ma na stole – być może w domu w ogóle ich nie ma i wpędzisz gospodarzy w zakłopotanie.

15. Jeśli podana jest  herbata ekspresowa, torebkę odłóż na specjalnie przeznaczony do tego talerzyk

Nie wyżymaj torebki i nie pij też herbaty z torebką w środku – odłóż ją na przeznaczony do tego talerzyk. Jeśli nie ma takiego na stole, możesz o niego poprosić,

16. Nie proś o dokładkę

Jeśli na stole nie ma więcej potrawy, na którą masz ochotę, nie proś o dokładkę. Jeśli już się skończyła, kucharz będzie zakłopotany. Możesz za to skomplementować danie – gospodarz domyśli się, że Ci smakowało i prawdopodobnie sam zaproponuje dodatkową porcję.

17. Brudnych sztućców nigdy nie odkładaj na obrus i nie opieraj o talerz

Po skończonym posiłku sztućce połóż w naczyniu. Nóż i widelec ułóż na godzinę piątą, równolegle do siebie. Nigdy nie kładź ich na stole, nie opieraj o talerz i nie wycieraj chusteczką – to niegrzeczne.

18. Pod stołem nie zakładaj nogi na nogę – będziesz kopała innych

Przy stole należy siedzieć prosto. Oczywiście nie chodzi o to, byś zachowywała się, jakbyś połknęła kołek, ale o to, być siedziała z gracją, Nie zakładaj nogi na nogę – stopu ułóż na ziemi równolegle do siebie, Będzie Ci wygodniej jeść i na pewno nie skopiesz współbiesiadników.

19. Jeśli nie wiesz, jak coś jeść, zapytaj

Jeśli nie wiesz, jak jeść podaną potrawę, zapytaj o to osobę siedzącą obok. Nie musisz udawać wszechwiedzącego i najbardziej obeznanego w tym, jak zachowywać się przy stole – masz prawo nie znać konkretnej potrawy i nie wiedzieć, jak coś się je, Jeśli się krępujesz, obróć sytuację w żart.

20. Nie pouczaj innych jak zachowywać się przy stole

Jeśli ktoś przy stole nie zachowuje się zgodnie ze znaną Ci etykietą, nie poprawiaj go! Zwracanie komuś uwagi jest dużo bardziej niegrzeczne, niż nieprzestrzeganie zasad. Nie posyłaj też wymownych spojrzeń i ostentacyjnie nie wzdychaj.

Kategorie: Wydarzenia